Parkeren in Amsterdam

Parkeerdruk in de stad zal verder toenemen; aantal parkeerplaatsen vermindert en parkeren wordt duurder.

Om ervoor te zorgen dat de druk van parkeerplaatsen en het verkeer vermindert, voert de gemeente Amsterdam een strikt parkeerbeleid. Des te minder auto’s in de openbare ruimte verkeren, des te fijner de stad is om in te wonen en des te meer mogelijkheden de stad heeft voor herinrichtingen. De gemeente verhoogt de tarieven om het onaantrekkelijker te maken voor mensen om met de auto Amsterdam te bezoeken.

De parkeerdruk in heel stadsdeel Centrum is hoog, zowel overdag als ’s nachts. In de Plantagebuurt en de Oostelijke eilanden is de parkeerdruk weliswaar minder, maar alsnog aan de hoge kant.

Minder parkeerplekken

De komende jaren wordt het aantal parkeerplekken in Amsterdam ondanks de hoge druk teruggebracht. Per jaar is de gemeente van plan om maximaal 150 plekken op te heffen en in totaal maximaal 700 tot 2025. In de praktijk is het aantal parkeerplaatsen in de afgelopen jaren overigens slechts met enkele tientallen per jaar gedaald. Er worden ook 1000 openbare parkeerplekken vervangen door parkeerplekken in garages. Mogelijk worden er daarvoor garages aan de Marnixstraat en aan de Vijzelgracht gebouwd. De gemeente onderzoekt momenteel mogelijkheden voor nog een garage met +/- 350 plekken.

De gemeente zal de tarieven voor vergunningen nog verder verhogen en betaald parkeren wordt waarschijnlijk uitgebreid tot 2:00 uur.

Parkeerplaatsen dienen beschikbaar te zijn voor zowel vergunninghouders als bezoekers. Ongeveer 10.000 van de 15.000 parkeerplaatsen in Amsterdam zijn in gebruik door vergunninghouders. Er zijn voor bezoekers dus ongeveer 5.000 parkeerplaatsen beschikbaar, afhankelijk van de dag van de week en het tijdstip.

P+R plekken

Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat ook de 2220 P+R plekken aan de rand van de stad gebruikt worden door bezoekers van het centrum. Maar liefst 69% van de gebruikers van P+R plaatsen parkeert daar om vervolgens af te reizen naar het centrum.

Parkeerplaatsen in cijfers

Amsterdam telt 14.580 algemene parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er 313 plaatsen voor laden en lossen, 235 plaatsen voor auto-delen en 541 plaatsen voor gehandicapten (waarvan 449 op kenteken). Sinds eind 2012 zijn er meer dan 120 algemene parkeerplaatsen geschikt gemaakt voor elektrische auto’s.

In totaal zijn er 15.738 parkeerplaatsen in Amsterdam.


Parkeervergunningen

Wilt u een parkeervergunning aanvragen of bent u op zoek naar informatie over vergunningen?

Bekijk parkeervergunningen


Parkeren aan de gracht

Parkeerdruk neemt toe